• Asun meren tuntumassa ja talossani on Fresh seinäventtiilejä. Paikka on erittäin tuulinen ja tunnen sen vetona sisätiloissa. Onko mitään tehtävissä?

  Voit asentaa ulkoseinälle myrskysuojan, tässä vaihtoehdot:

  Fresh Myrskysuoja ja Fresh Tyfon.

   

 • Kumpaa suosittelette, seinäventtiilejä vai ikkunaventtiilejä?

  Suosittelemme ehdottomasti seinäventtiilejä. Varsinkin uudemmat mallit on muotoiltu siten, että sisään tuleva ilma suuntautuu pääasiassa ylös ja sivuille, jolloin se sekoittuu paremmin lämpimään yläilmaan huoneessa. Tämä vähentää merkittävästi vedon tunnetta. Seinäventtiilejä saa myös ääntä vaimentavalla kanavalla, jos on tarvetta vaimentaa esim. ulkoa tulevaa liikenteen melua. Lisäksi seinäventtiileihin on saatavissa ainakin kahdenlaisia suodattimia. TL-sarjan venttiileihin on lisävarusteena myös EU8-luokan allergiasuodatin. Lisäksi seinäventtiileiden kapasiteetti on yleensä parempi, eli niiden kautta saadaan enemmän korvausilmaa.

 • Talvella, kun ulkona on useita asteita pakkasta, huomaan kondensaatiota ja jäätymistä seinäventtiileissäni. Mistä se johtuu ja miten voin korjata asian?

  Kannattaa jo asennusvaiheessa asentaa venttiilin kanava aavistuksen verran viettämään ulospäin, jolloin kanavaan mahdollisesti tiivistynyt kosteus valuu mielummin ulospäin kuin sisätiloihin. Kanavan päät kannattaa myös lämpöeristää/tiivistää siten, että kylmä ilma ei pääse kanavan ulkopinnalle.

  Talvella, kun ulkona on miinusasteita, seinäventtiilien kanavan sisällä saattaa esiintyä tiivistymistä/jäätä. Syynä on se, että lämmin sisäilma tiivistyy kylmää pintaa vasten. Mitä kosteampaa ilma on, sitä enemmän vettä tiivistyy. Tämä on kuitenkin hyvin epätavallista ja voi esiintyä esimerkiksi silloin, jos talossa on epätavallisen paljon kosteutta (suihku avoimella ovella, akvaariot, isompi pyykinpesu). Riittämätön ilmanvaihto on siis yleisin syy. Kondensoitumisen/jään muodostumisen välttämiseksi venttiilien on oltava auki ja poistoilman riittävää. Fresh seinäventtiilien sisäosan (osa joka näkyy huoneen seinällä) kannen sisäpuolella on kondensaatioeriste, joka tehokkaasti hillitsee kosteuden tiivistymistä sisäosaan.

 • Talossani on vanhoja Fresh 80 -naruventtiileitä. Haluaisin päivittää ne uudempaan malliin, mitä suosittelette?

  Vanhojen Fresh 80 naruventtiilien tilalle on helppo vaihtaa Fresh TL-F vaihtoventtiili ja jättää vanha kanava paikalleen. Vaihtoventtiili on muotoiltu siten, että ulkoa tuleva raikas ilma suuntautuu pääosin ylös, joten se sekoittuu tehokkaasti huoneen katonrajassa olevaan lämpimämpään ilmaan, mikä vähentää vedon tunnetta merkittävästi. TL-F on tarkoitettu jatkuvaan ilmanvaihtoon, mikä on suositeltavaa sekä rakennuksen että sisäilman vuoksi. Ilmamäärää voi kuitenkin säätää kannen alla olevalla liukusäätimellä. Suodattimen vaihto on helppoa eikä vaadi työkaluja. Vakiosuodattimen lisäksi on saatavissa siitepölysuodatin (EU4). Jos haluat vaihtaa myös ulkosäleikön, Fresh 80:n kanavaan soveltuu vaikka tämä.

 • Haluaisin kesämökkiini seinäventtiileitä. Onko saatavana muita värejä kuin valkoinen?

  Venttiilin sisäosia (osa joka näkyy huoneen seinällä) on valitettavasti saatavana vain valkoisena. Ulkosäleikköjä sen sijaan on useita eri värejä ja malleja, kotisivuiltamme löytyy niistä suurin osa.

 • Miten vaihdan suodattimen F80- tai F100-naruventtiiliin?

  Avaa venttiili ensin narusta vetämällä, sen jälkeen paina venttiilin kantta kiertäen sitä samalla myötäpäivään ja vedä se sitten irti. Ennen kuin irrotat muovisen suodattimen pidikkeen, katso miten se on kiinni, että osaat sitten laittaa sen samalla tavalla paikalleen. Poista suodatin. Vakiosuodattimen voi pestä kerran-pari astianpesuvedellä, mutta se kannattaa vaihtaa parin-kolmen vuoden välein. Tiheämpää siitepölysuodatinta ei kannata pestä (menettää suodatusominaisuutensa), vaan se vaihdetaan aina uuteen. Aseta uusi/kuiva suodatin takaisin paikalleen, samoin sen pidike. Paina sitten venttiilin kansi paikalleen ja kierrä sitä vastapäivään.

 • Miten vaihdan suodattimen F90-venttiiliin?

  Suodatin sijaitsee venttiilin kannen alla. Paina alareunan liukusäädin seinää kohti ja vedä kansi irti.  Katso miten nykyinen suodatin on paikoillaan, niin osaat asettaa uuden suodattimen samalla tavoin. Poista sitten suodatin. Vakiosuodattimen voi pestä kerran-pari astianpesuvedellä, mutta se kannattaa vaihtaa kokonaan uuteen parin-kolmen vuoden välein. Tiheämpää siitepölysuodatinta ei kannata pestä (menettää suodatusominaisuutensa), vaan se vaihdetaan aina uuteen. Aseta uusi/kuiva suodatin takaisin paikalleen. Paina sitten venttiilin kansi paikalleen ja tarkista liukusäätimestä, että venttiili on täysin auki.

 • Miten vaihdan suodattimen TL98F ventiiliin?

  Fresh TL98F seinäventtiilin lisäksi tämä ohje pätee myös pelkkään vaihtoventtiiliin TL-F (osa joka näkyy huoneen seinällä). Venttiilin kansi on helppo irrottaa ihan ilman työkaluja: vedä ensi yläreuna irti, sen jälkeen kansi lähtee kokonaan. Kun olet asettanut uuden/kuivan suodattimen paikalleen, sulje kansi asettamalla ensin alareuna paikalleen.

  Vakiosuodattimen voi pestä kerran-pari astianpesuvedellä, mutta se kannattaa vaihtaa parin-kolmen vuoden välein. Tiheämpää siitepölysuodatinta ei kannata pestä (menettää suodatusominaisuutensa), vaan se vaihdetaan aina uuteen. 

 • Miten usein seinäventtiilin suodatin pitäisi vaihtaa?

  Suodattimen huolto tulisi tehdä vähintään aina siitepölykauden jälkeen, mielellään useamminkin.

  Vakiosuodattimen, joka ostettaessa tulee venttilin mukana, voi pestä kerran-pari astianpesuvedellä, mutta se kannattaa vaihtaa kokonaan uuteen parin-kolmen vuoden välein. Tiheämpää siitepölysuodatinta (lisätarvike) ei kannata pestä, sillä se menettää pesussa suodatusominaisuutensa, se vaihdetaan aina uuteen. Samoin allergiasuodatin Flimmer, jonka saa lisävarusteena TL-sarjan venttiileihin, on aina vaihdettava uuteen.

 • Miten vaihdan suodattimen F100 Thermo -venttiiliin?

  Irrota F100 Thermon kansi kääntämällä sitä vastapäivään. Poista suodatin. Vakiosuodattimen voi pestä kerran-pari astianpesuvedellä, mutta se kannattaa vaihtaa parin-kolmen vuoden välein. Tiheämpää siitepölysuodatinta ei kannata pestä (menettää suodatusominaisuutensa), vaan se vaihdetaan aina uuteen. Aseta uusi/kuiva suodatin takaisin paikalleen. Paina sitten venttiilin kansi paikalleen ja kierrä sitä myötäpäivään, kunnes kuuluu/tuntuu hiljainen napsahdus.